2009 m. spalio 28 d., trečiadienis

Cukinijų ir kiaulienos kepsneliai su sūrio plutele

Kartą vakarienei gaminau šiek tiek kitokius kepsnelius.. Su skania, traškia sūrio plutele.. Spalvinga bulvių koše.. Ir kvapniu padažu.. O kepsniukai buvo skirti ne tik mėsėdžiams, bet ir vegetarams! :)

Kepsniukams reikės:
Kiaulienos nugarines
jaunesnės cukinijos
1 šaukšto Vorčesterio padažo
2-3 šaukštų Sojos padažo
mėgstamų prieskonių
miltų (kepsnelių voliojimui)
2 išplaktų kiaušinių
200 gr. smulkiai tarkuoto kietesnio fermentinio sūrio

Garnyrui (Geltonai bulvių košei):
bulvių
aguročio
morkyčių
100 ml. pieno
30 gr. sviesto

Pievagrybių padažui:
pievagrybių
šaukšto miltų
50 ml. vandens
50 ml. grietinės
2 šaukštai pomidorų padažo
mėgstamų prieskonių

Mėsos kepsniukus pamarinuoti su mėgstamais prieskoniais ir šaukštu Vorčesterio padažo. Cukinija supjaustyti ploksčiai, maždaug delno pločio, 1-1,5 cm. aukščio gabalais, apšlakstyti Sojos padažu ir prieskoniais bei taip pat palikti pasimarinuoti.


Bulvių košei visas daržoves išvirti. Paskaninti karštu pienu, sviestuku ir viską gerai sutrinti iki purios oranžinei geltonos masės..

Pasimarinavusią mėsytę ir cukiniją apvolioti miltuose, tuomet kiaušinio plakiny, galiausiai gerai aplipinti smulkiai tarkuotu sūriu ir kepti gerai įkaitintuose riebaluose, kol gražiai apskrus. Nebijokit, kepsniukai prie keptuvės tikrai neprilimpa! :)


Kol kepa kepsniukai, paruošiam padažą. Pievagrybius supjaustom griežinėliais, pakepinam sviestuke su prieskoniais, sudedam grietinę. Šaukštą miltų išsukam puodelyje vandens, kol nelieka burbuliukų ir supilam į grybus nuolat maišydami. Galiausiai įdedam porą šaukštų pomidorų padažo ir likusius prieskoniukus.

Tokio skanaus cukinijos kepsniuko dar niekada nevalgiau, o mėsinis kepsnelis taip pat buvo laaaaabai išgirtas!


Skanių improvizacijų!

2009 m. spalio 27 d., antradienis

Bulvių apkepas su jautiena ir daržovėmis

Užvakar netyčia akis užkliuvo už vieno recepto delfi.lt tinklalapyje.. Šiek tiek pakeistą variantą pagaminau vakarienei. Turiu pastebėti, kad tikrai labai skanus ir gan paprastas patiekalas!

Bulvių apkepui reikės:
0,5 kg. jautienos faršo (aš dėjau jautienos-kiaulienos)
2 dideli svogūnai
3-4 morkos
0,5 nedideles cukinijos
1 stiklinė konservuotų žirnelių
apie 1 kg. bulvių
50 gr. sviesto
50 ml. pieno
50 ml. riebokos grietinės (30-40%)
0,5 stiklinės jautienos/daržovių sultinio
1 šaukštelis Vorčesterio padažo
50 g. tarkuoto fermentinio sūrio
prieskonių

Bulves išvirti ir sutrinti su karštu pienu ir 25 gr. sviesto.

Kol verda bulvės, apkepam faršą su mėgstamais prieskoniais. Kai mėsytė apkepa ir nebelieka raudonos spalvos, supilam pusę turimo sultinio ir dar patroškinam apie 10 min. uždengus dangtį.

Apkeptą faršą atidedame į šalį ir pasiruošiam daržoves. Pirmiausia ištirpinam likusius 25 gr. sviesto, suberiam pusžiedžiais pjaustytus svogūnus, žiedeliais ar juostelės pjaustytas morkas ir pakepinam.


Kai morkos ir svogūnai suminkštėja, sudedam pjaustytą cukiniją, žirnelius, supilam likusį sultinį ir dar truputį patroškinam.


Į kepimo formą sluoksniuojam keptą faršą, daržoves, tuomet užtepam ploną sluoksnelį grietinės ir, galiausiai, bulvių košę. Kepam 200 laipsnių orkaitėje apie 30 min. Likus kelioms minutėms iki "pabaigtuvių" viršų užbarstome tarkuotu fermentiniu sūriu.


Kadangi aš mėsytės nevalgau, tai vienoje kepimo formoje buvo tik apkeptos daržovės ir bulvių košė, o kitoje - su pirmuoju mėsytės sluoksniu. ;)

Nerealiai skanu!

Bananai avinžirnių miltų tešloje - bananų "pakoros"

Receptą nusižiūrėjau čia.
Svečiams laaabai patiko! :) Neįprasta, bet traukia rankytę ištiesti..


Bananų pakoroms reikės:
4-5 gerai sunokusių bananų
130 ml aukščiausios rūšies miltų
100 ml avinžirnių arba žirnių miltų
200 ml vandens
1/2 šaukštelio cinamono
1/2 šaukštelio ciberžolės
1/2 šaukštelio malto imbiero
1/2 šaukštelio vanilinio cukraus
1,5 šaukšto cukraus pudros (originaliame recepte reikia rudojo cukraus, bet aš jo neturėjau, tai panaudojau cukros pudrą)
žiupsnelio druskos
augalinio aliejaus kepimui

Pirmiausia pasiruošiam tešlą: į dubenį persijojam abiejų rūšių miltus, suberiam visus prieskonius, cukrų, druską ir lėtai pildami vandenį išmaišom iki vienalytės masės. Tešla gaunasi apytirštė, kad taip lengvai nenutekėtų nuo bananų gabalėlių.:)


Bananus supjaustom 2 cm storio griežiniais, pamirkom paruoštoje tešloje ir apkepam įkaitintuose riebaluose keletą minučių.

Papraščiausia būtų kepti su fondiu įrankiais, bet kadangi aš jų neturėjau, tai puikiai tiko dvi šakutės! :)

Patiekti dar šiltas su grietine ir cinamonu.. Buvo super skanu! Traški plutelė, o viduje šiltas minkštas bananas..


Skanaus!

2009 m. spalio 15 d., ketvirtadienis

Burnoje tirpstantis obuolių pyragas


Šiandien kepiau obuolių pyragą.. Man pyragas turi būti "šlapias", tirpstantis burnoje ir kvepiantis cinamonu.. Šis buvo kaip tik toks..

Obuolių pyragui reikės:
3 kiaušinių
200 ml cukraus (jei obuoliai rūgštesni, tai ir visų 250 ml)
200 ml miltų
100 ml aliejaus
1 šaukštelio kepimo miltelių
2 šaukštelių cinamono
7-8 obuolių (trumpai sakant - DAUG! :D)

Obuolius nulupti, supjaustyti griežinėliais, apiberti cinamonu ir 3-4 šaukštais cukraus (cukrų naudoti iš bendro kiekio pyragui).

Kiaušinius išplakti su likusiu cukrumi iki vientisos masės. Įmaišyti aliejų, o dar vėliau miltus su kepimo milteliais. Masė turi gautis pakankamai tiršta.

Į tešlą įmaišyti cukrintus-cinamonuotus obuolius. Gautą pyrago masę supilti į kepimo popieriumi išklotą formą, išlyginti ir kepti 40-50 min. 180 laipsnių karščio orkaitėje.

Pyrago liko tik nuotraukai.. Visas greitai išnyko ir buvo labai puikiai įvertintas!

2009 m. spalio 14 d., trečiadienis

Bulvių, Baklažanų ir Panyro troškinys


Visai neseniai atradau nuostabiai puikų dienoraštį "Jogos mityba". O ten receptų.. skaitant net seilės driekiasi! :) Taigi šis troškinio receptas nužiūrėtas ir išbandytas butent iš ten..

Bulvių, Baklažanų ir Panyro troškiniui reikės:
400 g nuluptų ir nuplautų bulvių
400 g baklažanų (aš dėjau vieną, bet didelį)
300 g saldaus pieno sūrio – slėgto Panyro (Panyro receptą rasite čia)
0,5 l išrūgų, likusių nuo Panyro (sūrį turėjau nuo anksčiau, tai vietoj išrūgų naudojau vandenį parūgštintą citrinų rūgštele. Manau, kad puikiai tiko!)
1,5 šaukštelio kmyninio kumino;
Pusės raudonos aitriosios paprikos, išvalytomis sėklytėmis ir smulkiai sukapotos (neturėjau, tai pakeičiau malta aitriąja paprika, apie 1/3 šaukštelio)
1/2 šaukštelio kvapiosios ferulos (asafetidos) (niekur neradau nusipirkti, bet kitą kartą būtinai rasiu ir naudosiu)
1/2 ciberžolės
1/2 maltos kalendros;
1,5 šaukštelio druskos;
3-4 šaukštų išvalyto lydyto sviesto “ghee” bulvių, sūrio ir baklažanų gruzdinimui (aš naudojau paprastą augalinį aliejų, nes sviesto "Ghee" dar nespėjau pasigaminti)

Bulves, baklažaną ir Panyra supjaustyti 2-2,5 cm kubeliais. Baklažano kubelius gausiai apiberti druska, išmaišyti ir palikti, kad druska ištrauktų kartumą.

Keptuvėje su trupučiu aliejaus apkepti bulves, vėliau Panyrą ir, galiausiai, baklažano kubelius. Baklažaną prieš apkepant, nuplauti po tekančiu vandeniu, kad nusiplautų druska, ir nusausinti švariu rankšluoščiu ar servetėle.


Apkepusias daržoves sudėti į kiaurasamtį, kad nusivarvėtų riebalų perteklius (man nenuvarvėjo nei lašelis :D). Į gilią keptuvę (ar puodą), kuriame troškinsite visas daržoves, įkaitinkite šauštelį aliejaus ir suberkite paruoštus prieskonius: kmyninį kuminą, asafetidą, aitriąją papriką ir ciberžolę. Prieskonius maišydami paskrudinkite keliolika sekundžių ir supilkite 0,5 l išrūgų (ar rūgštinto vandens) ir kalendrą. Padidinkite ugnį ir užvirus skysčiui suberkite apkeptas daržoves ir Panyrą. Atsargiai išmaišykite ir uždengę troškinkite dar apie 20 min.


Daržovės sugėrė visą skystį ir pačios tapo sultingomis! Šį troškinį skanu valgyti su šviežiomis daržovėmis! ;)


Skanaus!

2009 m. spalio 13 d., antradienis

Įdaryta paprika

Namuose susikaupė paprikų atsargos, tai sugalvojau, kaip skaniai jas "realizuoti".. :)


Įdarytoms paprikoms reikės:
2 paprikos
100 gr. ryžių (1 pakelis)
200-300 gr. faršo
1 didelė morka
1 svogūnėlis
Keli pomidorai
Prieskoniai
Druskytė






Pasiruošiam įdarą: verdame ryžius, o kol jie virs, keptuvėje pakepame faršą, smulkintą svogūnėlį ir burokine trintuve tarkuotas morkas. Kai viskas gražiai apkepa ir morkos suminkštėja, įpjaustom keletą pomidoriukų, užberiam mėgstamų prieskonių, druskos ir viską patroškinam dar kelias minutes.

Išvirusius ryžius sumaišom su keptuvės turiniu ir įdaras jau paruoštas! Įdaru užpildom paprikų vidų. Mano paprikos buvo pakankamai didelės, tai įdaro užteko dviems paprikoms.


Taip įdarytas paprikas galima 20-30 min. kepti 180 laipsnių orkaitėje, arba 4-5 min. mikrobangų krosnelėje didžiausiu galingumu. Aš papriką Tupperware MicroPlius inde kepiau 4 minutes.

Greitai paruošiama ir laabai skani vakarienė! :)

2009 m. spalio 12 d., pirmadienis

Varškės ir cukinijų blyneliai


Kokie savaitgalio pusryčiai be skanių blyniukų?.. :)

Šį savaitgalį kepiau varškės ir cukinijų blynelius. Jiems reikės:
300 gr. tarkuotos cukinijos
300 gr. riebesnės varškės
2 kiaušinių
Žiupsnelio druskos
3-4 šaukštų cukraus
stiklinės miltų
nepilno šaukštelio kepimo miltelių, arba "nugesintos" sodos

Varškę ištrinam su kiaušiniais, druskyte ir cukrumi, įmaišom cukuniją, tuomet miltus ir kepimo miltelius. Tešla turi buti tirštoka. Šlapiu šaukštu blyniukus dėti į keptuvę ir kepti kelias minutes.

Labai skanu ir su grietine, ir su uogiene!

Skanių pusryčių! ;)

2009 m. spalio 9 d., penktadienis

Makaronai su aguročių ir pievagrybių padažu

Eksperimentai tęsiasi...

Makaronams su aguročių padažu reikės:

300 gr. mėgstamų makaronų

300 gr. aguročio ar cukinijos

100 gr. pievagrybių

50 gr. tarkuoto lydyto sūrio

100 gr. grietinės

sojų padažo

aliejaus kepimui

mėgstamų prieskonių


Kol verda makaronai paruošiam padažą.

Aguročius ar cukinijas susipjaustom plonais pusmėnuliais ir apkepam keptuvėje, kad apskrustų ir suminkštėtų. Apkepusius aguročius apšlakstom sojų padažu ir paliekam įsigerti, kol keps pjaustyti pievagrybiai.


Kai pievagrybiai suminkštės į keptuvę grąžinam aguročius, sudedam grietinę, prieskonius ir viską patroškinam apie 5 min.

Išvirusius makaronus perliejam šaltu vandeniu, kad nesuliptų. Dedam į lėkštes, ant viršaus smulkiai patarkuojam lydyto sūrio ir paruoštą aguročių-pievagrybių padažą.


Skonis tikrai nenuvylė! :)

2009 m. spalio 8 d., ketvirtadienis

Pica su aguročiu ir baklažanais


Negalėjau atsispirti puikiam Skanių savaičių pasiūlymui šią savaitę gaminti patiekalus su cukinija. Kadangi dar turėjau vieną nuo seniau užsilikusią, tai vakar kepiau picą su daug daržovių..

Picai reikės:
Armėniško lavašo (neturėjau laiko kepti tikrą picos pagrindą)
1 baklažano
Aguročio ar cukinijos (tiek, kiek ir baklažano)
Paprikos
Svogūno
Pievagrybių
Pomidorų
Lydyto sūrio
Balto varškės sūrio (riebesnio)
Faršo
Sojų padažo
Pomidorų padažo
Priesonių: raudonėlio, mairūno, baziliko, pipiriukų ir t.t.

Pirmiausia reikia pasiruošti baklažanus ir aguročius. Susipjaustom 0,5 cm storio griežinėliais ir pakepam iš abiejų pusių keptuvėje su trupučiu aliejaus, kad apskrustų ir sumikštėtų. Keptus baklažanų ir aguročių griežinėlius sudedam į gilesnį indą, apšlakstom sojų padažu ir paliekam, kad įsigertų (aš uždengiau indą ir gerai papurčiau, kad gabalėliai sojos padažu išsiteptų iš abiejų pusių).


Kol kepa baklažanai ir aguročiai, susipjaustom pievagrybius, papriką, svogūną ir pomidorus.

Dvigubą lavašą dedam į kepimo skardą ir ištepam pomidorų padažu (aš dar ištepiau labai aštria moliūgų mišraine, labai tiko :D), pabarstom prieskoniais ir smulkiai tarkuotu lydytu sūriu.

Kol viską tepliojam, tai greitai keptuvėje pakepinam faršą su prieskoniukais.. :)

Ant paruošto pagrindo išdėliojam išmirkusius baklažano ir aguročio gabalėlius.


Kadangi gaminau dvigubą picą: vegetarišką ir mėsišką, tai vegetariškoje pusėje atsidūrė: pievagrybiai ir pomidorai (paprikos ir svogūnai nėra mano mėgstamiausios daržovės). Mėsiškoje - pakepintas faršas, svogūnai, paprikos ir pievagrybiai.

Visą picą dar truputį apibarščiau tarkuotu sūriu ir apdėliojau varškės sūrio gabalėlias.

Tokią picą užtenka kepti 10-15 min. 150 laipsnių orkaitėje. Likus kelioms minutėms iki pabaigos, galima dar apiberti tarkuotu sūriu (anksčiau nepatariu, kad sūris nesudegtų).

Štai ir viskas.. Skonis buvo neapsakomas.. Mėsiškoji dalis dingo iš karto, o vegetarine mėgavausi ilgiau! :)


Recepto idėją pasiskolinau iš čia.

Žiedinių kopūstų užkepėlė


Tai vienas iš man skaniausių daržovių patiekalų.. Truputį imlus laiko, bet tikrai labai skanus ir sotus!

Užkepėlei reikės:
1 žiedinio kopūsto
2 kiaušinių
Manų kruopų arba džiūvėsėlių
250 g. grietinės arba grietinėlės
100 g. tarkuoto lydyto sūrio
Aliejaus kepimui
Mėgstamų prieskonių

Žiedinį kopūstą išskaidyti didesniais žiedynais ir 5-7 min. apvirti pasūdytame vandenyje.

Apvirusius ir atvėsusius žiedynus pamirkyti kiaušinio plakinyje, apvolioti manuose ar džiūvėsėliuose ir apkepti aliejuje.

Taip iškeptus gabalėlius sluoksniuojame su giretine ir sūriu kepimo skardoje ar kitame inde. Apibarstome mėgstamais prieskoniais ir dar 10-15 min pakepame 150-180 laipsnių orkaitėje, kol išsileidžia grietinė ir išsilydo sūris.


Galima valgyti su duonyte, o man ir vieni labai skanu!