2009 m. gruodžio 22 d., antradienis

Įtrūkę šokoladiniai sausainiukai

Ilgai nesiryžau pamėginti Neringos tinklaraštyje užtikto receptuko.. Šie sutrūkę sausainiukai taip gražiai atrodė...


Bijojau, kad man taip puikiai nesutrūkinės, bet manau, kad visai puikiai pavyko! :)

Įtrūkusiems šokoladiniams sausainiukams reikės:
225 g. smulkinto juodojo šokolado
110 g. 82 % riebumo sviesto
2/3 stiklinės cukraus
2 didesnių kiaušinių
2 a. šaukštelių vanilės ekstrakto
2 stiklinų miltų
1/2 a. šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
apie 1/2 stiklinės cukraus pudros kamuoliukams apvolioti

Puode ištirpinam sviestą ir šokoladą, kol gausis vienalytė masė. Paliekam ataušti.

Kol aušta šokoladas, išplakam kaiušinio baltymus. Baigiant plakti suberiam cukrų (aš dėjau mažiau nei 1/3 stiklinės), trynius, vanilę ir atvėsusią šokoladinę masę.

Atskirai susimaišom miltus, kepimo miltelius ir druską. Galiausiai skystą masę sumaišom su biria.

Turi gautis kieta šokoladinė masė. Gautą masę bent 3 val padėti į šaldytuvą, aš laikiau daugiau kaip parą.

Kitą dieną iš šaltos kietos masės formuoti rutuliukus, gausiai apvolioti cukraus pudroje. Sudėti į kepimo skardą ir kepti apie 12 min. 165 laipsnių karščio orkaitėje (aš kepiau karštesnėje, pabijojusi, kad cukraus pudra spės susigerti..).

Bekepdaimi sausainiukai truputi paplokštėja ir sutrūkinėja! :)


Ak, koks grožis..

2009 m. gruodžio 21 d., pirmadienis

Meduoliniai sausainiukai

Ilgai ieškojau pačio pačiausio recepto, kuris tiktų Kalėdiniams sausainiukams ir neatsispyriau Bri močiutės meduoliukų receptui... :)


Recepto visiškai nekeičiau, bet neturėjau klevų sirupo, tai įdėjau truputį daugiau medaus... Skonis iš tikrųjų dieviškas.. Mmm.. galima valgyti ir apsivalgyti.. :)

Sausainiukams reikės:
100 g tikro, natūralaus sviesto
stiklinės rudojo cukraus (ech, naudojau paprastą..)
2 v.š. su kaupu medaus
3 vid. kiaušinių
šaukštas klevų sirupo (dėjau papildomą šaukštą medaus)
žiupsnelio druskos
2 a.š. malto imbiero
1 a.š. malto cinamono
1/4 a.š. malto kardamono
1/4 a.š. maltų gvazdikėlių
1/2 a.š. kepimo miltelių
apie 400-500 g kvietinių miltų

Sviestą, medų ir cukrų ištirpinti iki vientisos masės. Gaunasi medaus spalvos ir konsistensijos skanumėlis.. Masę ataušinti ir po vieną įsukti kiaušinius.
Į gautą masę imaišyti keletą šaukštų miltų, išmaišyti ir tuomet supilti visus prieskonius. Aš įdėjau papildomą šaukštelį imbiero, kad stipriau jaustųsi..
Toliau dedam miltus, kol masė nebelimpa prie rankų ir bus lengvai kočiojama.

Paruoštą tešlą valandai padėkit į šaldytuvą, o tada jau prie darbo! Išpjauname norimos formos sausainiukus ir kepame kol lengvai paruduoja. Man jie labai gražūs nedekoruoti, tai ir nepuošiau glajusmi. Atrodo kaip tikri senoviški močiutės sausainėliai..


Ačiū, Bri, už nuostabų receptą!

2009 m. gruodžio 14 d., pirmadienis

Karameliniai triufeliukai


Nepamenu iš kurio tinklaraščio paėmiau šį puikų receptą.. Kai tik surasiu, tai būtinai įdėsiu nuorodą! :) Taigi su Vilmos pagalba išsiaiškinau, kad receptukas štai iš čia. Ačiū Lo!!! ;)

Karameliniams triufeliukams reikės:
75 gr. sviesto
50 gr. pieniško šokolado (turėjau juodą, tai jį ir panaudojau..)
200 gr. karamelizuoto kondensuoto pieno (Rududu)
180 gr. paprastų sausainių
25-35 vnt. lazdyno riešutėlių
1-2 šaukštai brendžio

Papuošimui: 2 valgomi šaukštai cukraus pudros ir 4 šaukštai cinamono.

Sviestą, šokoladą ir karamelizuotą pieną sudedam į puodą ir kaitinam ant mažos ugnies kol produktai išsilydys bei pasidarys vientisa masė.

Sausainius susmulkinti, geriausia sutrinti trintuve. Į karamelinę masę supilti sausainių trupinius ir brendį. Išmaišyti ir padėti į šaldytuvą mažiausiai valandai.

Tuo metu sausoje keptuvėje pakepinti lazdyno riešutus, kol luobelė lengvai nusilups (tik nesudeginkit!).

Galiausiai iš sustingusios masės formuokite rutuliukus. Į vidų įspauskite lazdyno riešutą ir apvoliokite cukraus pudros ir cinamono mišinyje..


Geriausia iki valgymo laikyti šaldytuve.


Skanaus!

2009 m. gruodžio 5 d., šeštadienis

Varškės apkepas

Šįryt išbandžiau Tobulą Saulėtos virtuvės apkepą..
Receptas čia, nekeičiau nei truputėlį ir džiaugėmės tikrai TOBULU, burnoje tirpstančiu varškės apkepu...

2009 m. gruodžio 3 d., ketvirtadienis

Daržovių kepsneliai


Daržovių kepsneliams reikės:
1/2 cukinijos
1 didelės morkos
1 svogūnėlio (smulkiai pjaustyto ir pakepinto)
1 kiaušinio
30 gr. fermentinio sūrio
3-4 šaukštų miltų
Mėgstamų daržovių prieskonių
1 šaukštelis Vorčesterio padažo
Manų kruopų (apvoliojimui)

Cukiniją, morką ir fermentinį sūrį sutarkuojam burokine trintuve. Pagardinam prieskoniais, kepintu svogūnėliu, šaukšteliu Vorčesterio padažo. Viską gerai išmaišius, sudedam miltus ir dar kartą permaišom.

Iš gautos masės formuojam kepsnelius (lengviau drėgnomis rankomis), apvoliojam manų kruopose ir apkepam iš abiejų pusių keptuvėje.


Skanu valgyti su grietine ar su natūraliu jogurtu!

Trinta brokolių sriuba


Rudenį visuomet trūksta vitaminų, todėl tokios sriubytės labai puikiai papildo vitaminų atsargas..

Trintai brokolių sriubai reikės:
Brokolio
Didelės morkos
2 bulvių
Svogūno
Sultinio kubelio
Prieskonių
Grietinės

Brokolį suskaidyti dideliais žiedynais, morkas ir bulves stambiai supjaustyti. Viską virti vandenyje su sultinio kubeliu, kol daržovės išvirs (apie 15 min.). Kol virs daržovės pakepinti smulkiai pjaustytą svogūnėlį.


Daržovėms išvirus nupilti sultinį į atskirą indą. Į daržoves sudėti kepintą svogūną ir viską sutrinti elektriniu trintuvu. Į gautą masę grąžinti daržovių sultinį, pilkite tiek, kokio tirštumo sriubos norite.

Pagardinti mėgstamais prieskonias ir grietine.

Skanaus!

Baklažano valtelė


Pastebėjau, kad man laaabai patinka baklažanai.. :)

Turėjau visko po truputį, tai gaminai baklažanų valteles.. :)

Vegetariškam variantui:
Stambiai tarkuota morka
Svogūniukas
Virti ryžiai
Fermentinis sūris
Priskoniukai

Mėsiškajam variantui:
Mėsos faršas
Svogūniukas
Stambiai tarkuota morka
Virti ryžiai
Prieskoniai

Išskobiam baklažaną ir gausiai pabartę druska paliekam bent 15 min.

Tuo metu pakepinam svogūnėlius, suberiam morkas, o dar vėliau prieskoniukus. Dalį daržovių sumaišom su virtais ryžiais. Kita dalis keliaus į mėsiškąjį variantą. :)

Atskiram inde sumaišom virtus ryžius su mėsos faršu.

Druskinus baklažanus gausiai nuplaunam vandeniu ir nusausinam. Vegetariškąją valtelę prikraunam kepintų daržovių, o mėsiškąją - sloksniuojam: pirmiausia faršą su ryžiais, tuomet daržovių sluoksnelį ir vėl mėsytė su ryžiais.

Baklažanus dedam į 170 laipsniu karščio orkaitę ir kepam apie 30 min. Užbarstom tarkuotą fermentinį sūrį ir dar pakepam apie 5 min.

Vakaierė paruošta! Skanaus!

Baklažanų ikra


Turėjau vargšelį baklažaną.. :) Ilgai ilgai jis gyveno mano šaldytuve, todėl buvo pagailėtas ir suvartotas - vakarienei buvo pagamintas įdarytas baklažanas...

Kadangi baklažanas buvo tikrai ne mažas, liko daug išskobtos skanios masės, kurios išmesti visiškai nesinorėjo, todėl nutariau paeksperimentuoti...

Baklažano mesingą dalį susmulkinau nedideliais kvadratėliais ir apie 20 min ant silpnos ugnies kepiau-troškinau keptuvėje su daug aliejaus.. Kai iš baklažanų liko smulkučiai kvapnūs, bet nesudegę gabalėliai, pagardinau pipiriukais ir druskyte!

Skonis nepakartojamas - kitą kartą ruošiu žymiai didesnį kiekį!
Skanaus!