2015 m. gegužės 5 d., antradienis

Daugkartinės sauskelnės. Pradžiamokslis

Taip jau susiklostė, kad prieš daugiau kaip dvejus metus pradėjau domėtis daugkartinėmis sauskelnėmis. Kiek, kokių, kaip ir daug panašių klausimų man iškilo pirmosiomis naudojimo dienomis. Dabar esu mama su patirtimi, todėl pasidalinsiu savo patyrimais, įžvalgomis - manau, kad kažkam tikrai pagelbės. Mielai atsakysiu į Jums kylančius klausimus, todėl visada galit komentuoti ir klausti.

Tikriausiai reiktų pradėti nuo to, kad yra daug, tikrai labai daug skirtingų daugkartinių sauskelnių tipų. Pamėginsiu visus man "pažįstamus" trumpai apžvelgti ir parašyti trūkumus ir privalumus.

1. Paprasti merliukai-vystyklai

Tai paprasti storesnės merlinės medžiagos vystyklai. Iš patirties labiausiai pasiteisinęs dydis 70x80 cm (apytiksliai, gali būti kelių cm variacijos), svarbu, kad būtų labiau stačiakampis, o ne kvadratas.
Šiems vystyklams nelabai tinka medicininė marlė, nes ji tiesiog yra per plona. Tačiau audinių parduotuvėje tikrai rasit tiek baltos, tiek su paveikslėliais merlinės medžiagos.
Pasiruošimas labai paprastas: susikarpot norimo dydžio, "apmėtot" kraštus, kad nebrigztų siūlai, būtinai bent kelis kartus išplaunate ir išdžiovinate, kad vystyklas greičiau pradėtu sugerti skysčius.
Iš patirties siūlyčiau pirkti baltus, nes spalvoti ir su paveiksliukais nuo skalbimo greitai nublunka ir atrodo, kad vystyklas labai sudėvėtas (nors toks iš tiesų nebūna), o baltas visada išlieka baltas!

Šie vystykliukai lankstomi "lėktuvėlio" forma ir aprišami kūdikiui. Pateikiu nuorodą, kur rasite keletą lankstymo būdų: http://www.rasakila.lt/lt/medziaginiai-vystyklai/vystyklu-keitimo-schemos.htm

Jei norite naudoti kaip įklotą į kitą daugkartinę, tai tiesiog susilankstote kaip norite, kad būtų kuo daugiau sluoksnių.

Privalumai:
- pigūs ir kiekviena gali pasidaryti pati;
- labai greitai džiūsta, todėl ypatingai patogu naudoti atostogų kaime metu, pasibaigus šildymo sezonui ir t.t.
- labiausiai tinka nuo pirmųjų dienų, nes kūdikis labai mažutėlis ir didžioji dalis daugkartinių sauskelnių tiesiog būna tokios didelės, kad nesinori jų dėti;
- išaugus "lėktuvėlius" vystyklus toliau galima naudoti kaip įklotukus į kitas daugkartines sauskelnes.

Trūkumai:
- jų sugeriamumas ribotas, todėl keisti reikia dažnokai. Bet pačioj pradžioj, kol kūdikis mažas ir šlapimo kiekiai nėra dideli, tai netgi yra privalumas!
- būtinos vilnonės prilaikančios kelnytės. Kadangi merliniai vystyklai peršlampa, tai ant viršaus reikia užmauti vilnones kelnytes, kad rūbeliai išliktų sausi.
- jei kūdikis labai greitas ir muistosi be sustojimo, tai reiks įgusti greitai uždėti vystykliuką;
- tinka maždaug iki 3 mėn. (apie 5 kg), tačiau vėliau galima drąsiai naudoti kaip įklotukus.

2. Aprišami vystyklai

Šiek tiek panašūs į anksčiau aprašytus, tačiau šie vystyklai tinka visam vystyklystės laikotarpiui. Dažniausiai yra iš megztos medvilnės, kad būtų tamprūs ir puikiai priglustų prie vaikučio.

Privalumai:
- sąlyginai pigūs, tačiau pačiai sunkiai pavyktų pasidaryti, kad būtų tamprūs ir patogūs;
- greitai džiūsta, todėl ypatingai patogu naudoti atostogų kaime metu, pasibaigus šildymo sezonui ir t.t.
- tinka nuo pirmųjų dienų, nes labai gerai prisitaiko prie kūdikio kūnelio;
- galima papildomai kartu naudoti įklotukus ir padidinti sugeriamumą;
- liesam, ramesniam vaikučiui tikrai galima naudoti iki pirmų žingsnių (vėliau jau sunku užrišti);
- ilgai nenusiskalbia ir išlieka geros būklės.

Trūkumai:
- jų sugeriamumas ribotas, todėl keisti reikia dažnokai. Bet pačioj pradžioj, kol kūdikis mažas ir šlapimo kiekiai nėra dideli, tai netgi yra privalumas! Vėliau papildomai naudojami įklotukai.
- būtinos vilnonės prilaikančios kelnytės. Kadangi medvilnės vystyklai peršlampa, tai ant viršaus reikia užmauti vilnones kelnytes, kad rūbeliai išliktų sausi.
- jei kūdikis labai greitas ir muistosi be sustojimo, tai reiks įgusti greitai užrišti vystykliuką;

Mano patirtis: auginant liesą sūnelį man jie labai tiko ir patiko. Kai jau pradėjo vaikščioti, tuomet pasidarė jau sunkiau juos užrišti, nes vaikutis retai išbūna ramus kelias akimirkas. Putlesniam vaikučiui mano akimis tiktų trumpesniam laikotarpiui, nes šie vystyklai labai "pastorina" užpakaliuką ir atrodo, kad vaikučiui nėra patogu judėti ir varžo judesius.

... laukite tęsinio..,

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą