2015 m. gegužės 8 d., penktadienis

Daugkartinės sauskelnės. Pradžiamokslis 2

3. Medvilninės (flanelės) daugkartinės sauskelnės

Šios daugkartinės sauskelnės savo forma ir uždėjimu panašios į paprastas vienkartines. Jų galima įsigyti parduotuvėse, tačiau ne taip jau sunku ir pačioms pasisiūti - schemų ir būdų gausu interneto platybėse. Pati siuvau, todėl galiu pasakyti, kad nėra sunku! O aš net nemokėjau siūti nieko, išskyrus "beveik" tiesią siūlę..

Jos gali būti su spaudėmis - ilgaamžiškesnis variantas, tačiau kiek brangesnis, nes kainuoja spaudės bei reikia turėti specialias replytes spaudėms įdėti. Arba gali būti su "lipukais" - pigiau, tačiau būna, kad laikui bėgant jie nustoja lipti; be to, pažiūrėkit, ar papildomai prisiūti "antrieji" lipukai, kad prieš skalbdamos daugkartines sauskelnes galėtumėt jas susegti ir šiurkštieji lipukai negadintų kitų drabužių/daugkartinių vystyklų.

Šios daugkartinės sauskelnės dažniausiai jau būna su vienu įsiūtu sugeriančiu įklotu, bet aš visuomet dar vieną įdėdavau papildomai, kad daugiau sugertų.


Privalumai:
- pakankamai pigūs, o siuvant pačiai ir išradingai (vėliau aprašysiu savo siuvimo patirtį) galima labai pigiai jų pasisiūti.
- pakankamai greitai džiūsta; žinoma, priklauso nuo įsiūto įkloto storio, bet medvilnė/flanelė pakankamai greitai džiūsta.
- vieno dydžio užtenka ilgam laikotarpiui, pvz.: nuo 5 kg iki 13 kg, t.y. maždaug nuo 3 mėn. iki 1,5 metukų.

- galima išsirinkti gražios, spalvotos ir žaismingos medžiagos ir pasiūti labai originalias daugkartines sauskelnes.
- naudojant papildomus įklotus jos sugeria tikrai daug šlapimo.
- lengvai ir greitai užsegamos, dydis reguliuojamas, todėl tinka tiek liesam, tiek putliam vaikeliui.


Trūkumai:
- norint naudoti nuo gimimo reikės kelių skirtingų dydžių daugkartinių vystyklų, nes naudojant per didelius šlapimas prabėgs per šonus ir reikės nuolat keisti rūbelius.

- būtinos vilnonės prilaikančios kelnytės. Kadangi medvilniniai vystyklai peršlampa, tai ant viršaus reikia užmauti vilnones kelnytes, kad rūbeliai išliktų sausi.

4. Bambukinės - kanapinės daugkartinės sauskelnės


Šios daugkartinės sauskelnės savo forma ir uždėjimu taip pat panašios į paprastas vienkartines. Jų galima įsigyti parduotuvėse. Galima ir pasisiūti kaip ir anksčiau aprašytas flanelines, tačiau bambuko ir kanapės audinių pasirinkimas labai ribotas. O ir kaina ženkliai aukštesnė už flanelę, todėl jei ir norėsite siūtis, tai rekomenduočiau iš pradžių pasimokyti su pigesne medžiaga, o tik vėliau siūti iš bambuko.

Dažniausiai šie vystyklai būna su spaudėmis ir reguliuojamo dydžio, kad tiktų nuo gimimo iki vystyklystės pabaigos.
Tiek bambukas, tiek kanapė turi antibakterinių savybių: slopina bakterijų augimą ir apsaugo nuo pelėsių ir grybelių atsiradimo. Šie audiniai pasižymiu išskirtiniu sugeriamumu. Be to, bambukiniai audiniai yra labai švelnūs ir malonūs liesti.


Privalumai:
- Ilgai džiūsta; tai lyg ir trūkumas, bet žiemą namuose išdžiauti vystyklai atlieka namų drėkinimo funkciją.
- dažniausiai yra "augančios" ir vieno dydžio užtenka visam vystyklystės laikotarpiui.
- sugeria ypatingi daug skysčio, o naudojant papildomus įklotus jos puikiai tinka nakties miegui.
- lengvai ir greitai užsegamos, dydis reguliuojamas, todėl tinka tiek liesam, tiek putliam vaikeliui.
- turi antibakterinių savybių, todėl retai atsiranda nemalonus kvapas, grybelis ar kitos problemos.


Trūkumai:
- pakankamai brangūs, net siuvant pačiai nepavyks smarkiai sutaupyti.
- ilgai džiūsta; taisyklė paprasta: daug sugeria, tai ilgai ir džiūsta.
- bambukas veliūras linkęs trauktis, o bambuko multinas šiek tiek "išskysta" - reikia tai įvertinti.

- būtinos vilnonės prilaikančios kelnytės. Kadangi bambukiniai ar kanapiniai vystyklai peršlampa, tai ant viršaus reikia užmauti vilnones kelnytes, kad rūbeliai išliktų sausi.

4. Kišeninės daugkartinės sauskelnės su PUL sluoksniu


Artimiausias vienkartinių sauskelnių atitikmuo. Galima įsigyti ir parduotuvėse, ir pačioms susimeistrauti, nes PUL sluoksnis parduodamas kaip įprastas audinys.

Šių daugkartinių sauskelnių ypatumas tas, kad jos turi kišenę, į kurią dedamas vienas ar keli sugeriantys įklotai, o pati daugkartinė sauskelnė atlieka formos/laikiklio funkcija. PUL sluoksnis nepraleidžia šlapimo, todėl šio tipo daugkartinėms nereikia papildomų prilaikančių kelnyčių.
Šios sauskelnės būna tiek su spaudėmis, tiek su "lipukais", reguliuojamo dydžio, kad tiktų nuo gimimo iki vystyklystės pabaigos.
Su šiomis daugkartinėmis sauskelnėmis rekomenduojama naudoti daug sugeriančius bambuko, kanapės ar kitokius keliasluoksnius įklotus.

Privalumai:
- pigesnės nei bambukinės-kanapinės daugkartinės sauskelnės.
- sugeriančius įklotus galima pasisiūti iš sudėvėtų ar naujų frotinių/bambukinių rankšluosčių.
- greitai džiūsta, nes įklotas skalbiamas ir džiaunamas atskirai.
- dažniausiai yra "augančios" ir vieno dydžio užtenka visam vystyklystės laikotarpiui.
- sugeria ypatingi daug skysčio, jei naudojami atitinkami įklotai.
- lengvai ir greitai užsegamos, dydis reguliuojamas.
- nereikalingos papildomos prilaikančios kelnytės.

Trūkumai:
- PUL sluoksnis sulaiko skysti, todėl natūralu, kad ir vaiko odelė gauna mažiau oro.
- didžiausias trūkumas yra sunkiai sureguliuojamas dydis ir nuolatinės "avarijos" ir drabužėlių keitimas. Jei labai sumažini sauskelnę, tai ji spaudžia kojeles, o jei tik palieki šiek tiek laisvės, tai šlapimas prabėga per šonus.. Ypatingai daug avarijų bus, kol vaikutis tik guli ir vartosi, o kai jau pradeda vaikšioti, tai situacija pagerėja, nes skystį pradeda veikti žemės trauka ir jis tvarkingai teka žemyn, o ne į šonus :) Žinoma, kažkam jos tikrai tiks ir avarijų nebus, bet daugelis vaikučių į šią kategoriją nepapuola, nes yra arba per liesi, arba per putlūs.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą