2009 m. lapkričio 19 d., ketvirtadienis

Cukriniai svarainiukai

Vaikystėje žiemai visuomet džiovindavom svarainius.. Šiemet svarainiai puikiai užderėjo, tai nusprendžiau prisiminti vaikystę..


Pirmiausia svarainius nusėklinam ir susipjaustom plonomis skiltelėmis. Supilam į stiklainius, ar kokį kitą indą, kuris turi dangtelį. Svarainius gausiai apipilam cukrumi - jis ištirps ir liks svarainių sirupas, kuris tiks gaminti gaivą ar skaninti pyragus! :)

Sirupe svarainius reikia laikyti apie savaitę ar dar ilgiau, kad skiltelės prisigertų saldumo. Svarbu, kad visi svarainiukai būtų apsemti sirupu, jei jo tr8ksta, įpilkite dar cukraus. Viskas, kas bus virš sirupo, labai greitai surugs..

Prisicukravusias svarainių skilteles nusunkti, t.y. nupilti sirupą (geriausia per kiaurasamtį). Sirupą laikyti šaldyve ir naudoti kaip įprastą sirupą. Svarainių skilyteles telieka išdžiovinti! Jei neturit laiko ir kantrybės, tai galit naudotis orkaite, bet labai puikiai jie išdžiūsta ant radiatoriaus.. :) Paklokit sviestinio popieriaus ir išdėliokit svarainiukus.. Kelios dienos (dabar radiatoriai nėra labai karšti) ir skanuoliai jau bus paruošti!


Galima vakarais paskanauti vietoj deserto, dėti į pyragus ir kur tik sugalvosit! :)

2009 m. lapkričio 17 d., antradienis

Trupininis varškės pyragas su svarainių uogiene


Šis pyragas, tai paprasto trupininnio varškės pyrago variacija.. :)

Trupininiam varškės pyragui reikės:
200 gr. sviesto (ar kepimo margarino)
1/2 stiklinės cukraus
2 stiklinių miltų

500 gr. varškės (kuo riebesnės)
3-4 kiaušinių
1/2 stiklinės cukraus
šaukštelio vanilinio cukraus
2 šaukštų krakmolo

Rūgštesnės uogienės, šįkart panaudojau svarainių

Sviestą apie valandą palaikyti šaldiklio kameroje, kad sukietėtų. Išėmus iškart sutarkuoti stambia burokine tarka į dubenį; kartu supilti cukrų ir miltus. Viską sutrinti pirštais iki trupinukų.

Atskiram inde paruošti varškės masę: sumaišyti varškę, kiaušinius cukrų, vanilinį cukrų ir krakmolą. Gerai ištrinti šakute arba paplakti plaktuvu, kad varškė būtų puresnė.

Į kepimo formą suberti 2/3 trupinių, tuomet supilti visą varškės masę, užtepti svarainių uogienę ir apiberti likusiais trupiniais.

Kepti 150-160 laipsnių orkaitėje apie 1 val.
Pirštelius apsilaižysite.. :)

2009 m. lapkričio 10 d., antradienis

Trupininis varškės pyragas


Greitai paruošiamas ir laaaabai skanus trupininis pyragas..

Trupininiam varškės pyragui reikės:
200 gr. sviesto (ar kepimo margarino)
1/2 stiklinės cukraus
2 stiklinių miltų

500 gr. varškės (kuo riebesnės)
3-4 kiaušinių
1/2 stiklinės cukraus
šaukštelio vanilinio cukraus
2 šaukštų krakmolo

Sviestą apie valandą palaikyti šaldiklio kameroje, kad sukietėtų. Išėmus iškart sutarkuoti stambia burokine tarka į dubenį; kartu supilti cukrų ir miltus. Viską sutrinti pirštais iki trupinukų.

Atskiram inde paruošti varškės masę: sumaišyti varškę, kiaušinius cukrų, vanilinį cukrų ir krakmolą. Gerai ištrinti šakute arba paplakti plaktuvu, kad varškė būtų puresnė.

Į kepimo formą suberti 2/3 trupinių, tuomet supilti visą varškės masę ir apiberti likusiais trupiniais.


Kepti apie 1 val. 160-180 laipsnių orkaitėje.


Skanaus!

2009 m. lapkričio 2 d., pirmadienis

Tiršta cukinijų sriuba su skrebučiais


Norėjosi ko nors šilto ir švelnaus.. Tiršta daržovių sriubytė buvo kaip tik tokia..

Tirštai cukinijų sriubai reikės:
2 vidutinių bulvių
1 didelės morkos
apie 500 gr. cukinijos (nuluptos ir be sėklų)
1 svogūnėlio
trupčio tarkuoto fermentinio sūrio
1 daržovių sultinio kubelio
1 šaukšto miltų
pusės puodelio pieno
keleto riekelių forminės duonos ar batono

Daržovės (išskyrus svogūnėlį) supjaustyti nedideliais kubeliais ir išvirti su kubeliu sultinio. Tuo metu smulkintą svogūnėlį pakepinti svietuke.

Daržovėms išvirus nupilti sultinį, suberti pakepintus svogūnėlius ir sutrinti iki vietisos masės. Atgal supilti pusę sultinio, kuriame virė daržovės ir dar kartą puodą pastatyti virti.


Miltus gerai išmaišyti piene ir nuolat maišant supilti į sriubytę. Sudėti tarkuotą fermentinį sūrį, prieskonius ir užvirti. Jei sriuba gavosi labai tiršta, tai daugiau įpilkite daržovių sultinio.


Valgant pagardinti skrebučiais. Aš forminės duonos riekeles supjausčiau kubeliais ir pakepinau sumuštinių keptuvėje.. :)

Puikiai tinka vakarienei!