2009 m. gegužės 24 d., sekmadienis

Blyneliai su varške ir špinatais


Kaip aš dievinu blynelius.. Ir su varške, ir su bananais, ir su daržovėmis, bet kokie skanūs su varške ir špinatais.. Jie tokie žali! :)

Blynelių tešlai:
1 kiaušinis
3-4 stiklinės vandens
2-3 stiklinės miltų
3-4 šaukštai aliejaus (viską dedu "iš akies" tik žiūriu, kad būtų tinkama konsistencija)

Įdarui:
400 gr. šaldytų špinatų
180 gr. liesos varškės
druskytės, šviežiai maltų pipiriukų, mėgstamų prieskonių (aš lieku ištikima Indiškiems daržovių prieskoniams)

Kol kepam blynelius, paruošiam varškės ir špinatų įdarą.

Špinatus pakepam lašelyje alyvuogių aliejaus, kol jie atšyla (juk buvo šaldyti) :) ir suminkštėja. Padruskinam, paskaninam pipiriukais ir prieskoniais. Kai špinatai jau paruošti, išimam į dubenėlį ir įmaišom varškę. Būtinai paragaujam ar nieko netrūksta. :)

Ant blynelių dedam paruoštą įdarą ir suvyniojam kaip patinka. Man patinka "vokeliai", kai per viena sienele šviečiasi žalia spalva.. :)


Puikūs pietūs, pusryčiai ar vakarienė. Skanaus! ;)

2009 m. gegužės 23 d., šeštadienis

Cukinijų kamuolėliai


Šaldytuve gulėjo "akcijinės" cukinijos, kurios labai norėjo būti suvartotos.. :) O neseniai įsigijau pakankamai tobulą Vegetariškų patiekalų knygą, todėl labai norėjosi išmėginti ką nors nauja. Taigi Cukinijų kamuolėliams naudojau:

2 nedidelės cukinijos
180 gr. liesos varškės
50 gr. lydyto sūrio
1 kiaušinis
6 šaukštai manų kruopų (dar keli šaukštai apvoliojimui)
druska, prieskoniai (naudojau Indiškus daržovių prieskonius, šviežiai maltus pipiriukus)

Cukinijas reikia pavirti pasūdytame vandenyje, kol beveik suminkštės. Nusunkti ir palaukti, kol pravės. Nusausinti ir supjaustyti smulkiai (aš ketvirtį supjausčiau, o likusias cukinijas sutarkavau stambia burokine trintuve). Sutarkavus nusunkti skystį ir sudėti į dubenį.

Į cukinijas sudėti varškę, įtarkuoti lydytą sūrį, įmušti kiaušinį, suberti manų kruopas bei prieskonius. Viską išmaišyti.

Keptuvėje įkaitinti aliejų. Išsimiltuoti rankas ir suformuoti iš paruoštos masės golfo kamuoliuko dydžio cukinijų kamuoliukus. Gerai pavolioti džiuvėsėliuose ir dėti į karštą aliejų. Kamuolėlius kepti, kol švelniai paruduos ir susidarys traški plutelė. Iškepusius kamuolėlius gerai nuvarvinti ir apsausinti popieriniu rankšluoščiu.

Patiekti karštus su grietine. Skanaus!



Šaltinis: Vegetariški patiekalai

2009 m. gegužės 18 d., pirmadienis

Krepšeliai su rabarbarų džemu

Rabarbaro savaitės proga, namų virtuvėje savaitgalį vyko eksperimentai..


Krepšeliams su rabarbarų džemu reikės:

500 g. sluoksniuotos mielinės tešlos (tinginystė.. nusipirkau prekybos centre..)
400 g. šviežių rabarbarų
5-7 šaukštai cukraus (paragavus turi būti saldžiai rūgštu)
0,5 stiklinės vandens
1 kiaušinis (krepšeliams aptepti)



Kol šaldyta tešla atšilo, paruošiau pyragėlių įdarą. Rabarbarus nulupau, supjausčiau gabalėliais ir pubėriau į puodą. Įpyliau pusę stiklinės vandens, cukrų ir kaitinau, kol rabarbarai suminkštėjo. Tuomet nupyliau sirupą (sirupą praskiedžiau virintu vandeniu, gavosi super skani gaiva!). Masę dar šiek tiek pakaitinau, kol pasidarė beveik vienalytė masė. Šviežias rabarbarų džemas paruoštas, belieka truputį atvėsinti.


Atšilusią tešlą truputį paploninau, padalinau į kvadratėlius. Viduryje sudėjau šviežią rabarbarų džemą ir suėmusi keturis tešlos kraštelius viršuje užspaudžiau (kepdami jie gražiai "išsižiojo" ir gavosi krepšeliai!:)). Paruoštus kepinukus aptepiau kiaušinio plakiniu ir palikau 20 min. truputį pakilti.

Kepiau 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 15 min., kol gražiai parudavo.


Skonis neapsakomas.. Saldžiai... Rūgščiai... Gaivus...

Avižiniai skanučiai

Už šį nerealiai puikų, skanų ir paprastą desertą norėčiau padėkoti Eglei ir jos Bloggui! Ačiū! Čia rasite ir originalų receptą.

Visai netyčia užtikau šį receptuką ir iškart nusprendžiau pamėginti. Mano dideliam nusivylimui, niekur nepavyko rasti džiovintų spanguolių (o labai norisi saldume rasti netikėto rūgštumėlio).. Taigi skanučiams naudojau:

600 ml. pilnagrūdžių avižinių dribsnių
70 g. kokoso drožlių
70 g. lazdyno riešutų
70 g. razinų (manosios buvo labai didelės, tai aš jas perpjoviau per pusę)
70 g. žemės riešutų be odelių ir anakardžių mišinio
100 g. sviesto
100 g. rudasis cukraus
3-4 šaukštai medaus (mm...)
Manau, kad visai tiktų ir lukštentos saulėgrąžos (tik pamiršau jų įdėti)

Sausuosius produktus subėriau į keptuvę ir lengvai paskrudinau.



Mikrobangų krosnelėje ištirpdžiau sviestą, subėriau ir ištirpinau cukrų, įmaišiau medų. Gavosi tokia tirštoka, gražios gintarinės spalvos masė..

Visą skystąją masę supyliau į švelniai paskrudintus avižinius dribsnius su riešutais ir razinomis ir viską maišydama dar pakepinau apie 10 min. Kadangi aš norėjau, kad gautas skanėstas būtų stambesniais gabalėliais, pravėsusią masę sudėjau į paprasta maišelį ir padariau "išklotinę". Palikau atvėsti, o tada sulaužiau gabalėliais..


Kaip rašė Eglė, toks desertas gali stovėti iki mėnesio, bet pas mane jis buvo suskanautas per kelias dienas.. :)


Skanių akimirkų! ;)